Правителство - МВФ Не можем да отчетем сближаване на позициите.
Така финансовият министър Милен Велчев коментира възникналите различия между българската страна и мисията на МВФ за възможността за увеличение на минималната работна заплата.

Планираното увеличение трябва да бъде разсрочено във времето, за да може да се запази конкурентноспособността и да се стимулира увеличаването на заетостта, докато в същото време се поддържа набраната скорост в областта на структурната реформа, каза ръководителят на мисията на фонда Ханс Фликеншийлд.

По този начин той отхвърли предположенията, че МВФ ще склони на предлаганото увеличение на 150 лева за минималната работна заплата.

Макроикономическото развитие остава като цяло благоприятно, но натискът на търсенето и външните рискове не са намалели, откакто стенд-бай споразумението бе одобрено, са изводите на фонда.

Отчетено е, че през второто тримесечие на 2004 година реалният Брутен вътрешен продукт на България се е увеличил с най-бързо темпо за последните години.
Оттогава банковото кредитиране е продължило да се увеличава с много бързо темпо.
Отбелязано е леко намаление на дефицита по текущата сметка по платежния баланс през първите 6 месеца на годината.

Мисията на фонда обаче смята, че по-високите цени на петрола на световните пазари може да доведат до ново влошаване до края на годината. Капиталовите потоци, повечето от които имат краткосрочен характер, са довели до увеличаване на външния дълг.

Препоръките на фонда са страната ни да продължава разумната макроикономическа политика и политика на доходите и структурна политика
. Само така, според тях, ще се заздравят основите на устойчивия и висок растеж и ще се осигури жизнеността на валутния борд.

Дискусиите по досегашното изпълнение на стенд-бай споразумението ще продължат и в началото на октомври, по време на годишните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон и по време на първия преглед на програмата в началото на декември.
Именно тогава мисията на МВФ ще направи официална оценка на изпълнението на програмата и ще съгласува икономическата политика и целите й за 2005 година.

Припомняме, че завършилата днес мисия, ръководена от Ханс Фликеншийлд, е неофициална.
Очаква се дискусията по спорните въпроси за минималната работна заплата и размера на кредитирането да бъде продължена при следващите разговори.