Българската народна банка (БНБ) и Държавната агенция „Национална сигурност" (ДАНС) ще си сътрудничат за предотвратяване и разкриване на посегателства, свързани с икономическата и финансовата сигурност на Република България. Това става, след като днес двете институции са подписали инструкция за взаимодействие, съобщават от Централната банка.

Те се ангажират да си взаимодействат и за противодействие и превенция срещу изпирането на пари, както и противодействие и превенция срещу финансирането на тероризма.

От БНБ поясняват, че взаимодействието ще се осъществява под формата на съвместни проверки, обмен на информация, експертна и техническа помощ и други методи в рамките на компетентностите на двете институции. Освен това се предвижда и да се организират съвместни курсове и семинари.

От съобщението става ясно, че е направена първа стъпка в създаването на нова институционална рамка за оперативно сътрудничество между БНБ и други публични институции.

Припомня се, че сред обявените от управителя на БНБ приоритети за управлението и институционалното развитие е именно повишаването на ефективността при взаимодействието на БНБ с публичните институции и държавните органи в страната.