„Няма друга държава в ЕС, в която косвените данъци от данъчните приходи да са близо три четвърти от данъчните приходи. Което значи, че косвените данъци пълнят хазната и от тях плащаме всички разходи. В т.ч. и 5 млрд. лв. от 9-милиардните разходи, които има държавното обществено осигуряване. Този модел на финансиране води до тотална несправедливост". Това заяви в ефира на НоваТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментираха идеята на управляващите от следващата година всеки гражданин да може да избира дали да получава пенсия от държавата или да остави изплащането й в ръцете на частен пенсионен фонд.

Бюджетната комисия прие текста за НОИ и частните пенсионни фондове
Още...

По думите му, за да се балансира НОИ, трябва плавно и полека да възстановим 7 процентни пункта на осигуровките. Това означава вдигане на осигурителната база и на вноските, обясни Димитров, цитирайки доклад на Световната банка. Той се обяви за излизане на светло на доходите.

„В България към края на третото тримесечие има наети 2 250 000 души. От тях 550 000 са на бюджетна издръжка. В страната има 2 181 000 пенсионери, а 2 681 000 пенсии се получават общо. В същото време пенсиите за инвалидност са 909 000 - все едно че е имало война. За последните години средната продължително за получаване на пенсията е нараснала с 5 години. Затова има и повече пенсионери, отколкото заети. Средната възраст за пенсиониране у нас е 56,9 години, докато в ЕС тя е 61,5 години. При това положение няма как да има високи пенсии - икономиката е смачкана и няма кой да пълни фондовете", заключи председателят на АИКБ.

Според него трябва да има минимална възраст за пенсиониране за всички хора.

8 млрд. лева, които сега са в частни пенсионни фондове поетапно като един язовир с отворени шлюзи ще се изтекат към НОИ и ще бъдат изхарчени", обяви Васил Велев.

По думите му ще се намерят независими анализатори, които да обяснят, че никой не е спечелил срещу държавата.

„Когато се конкурира държавата с частен фонд, държавата е хем играч, хем съдия. Тя променя правилата, тя прави законите. Няма как да спечели някой срещу държавата. Винаги може да се направи така, че пенсията, която ще плаща държавата, да е по-голяма от тази, която ще плати частния фонд. Защо - ще увеличи данъците, ще промени правилата, ще промени коефициентите. И тогава много хора ще си преместят партидите от частния фонд във НОИ и те ще бъдат изядени като сирене", заключи Васил Велев.

По време на разговора страстите в студиото се нажежиха до червено, тъй като Велев се оплака, че опонентът му не го изслушва. Дори имаше намерение да си тръгне. Той категорично заяви, че повече не иска да приема покани за телевизионни участия в компанията на синдикалиста.

Пламен Димитров на свой ред "претърпя" и друго премеждие, а именно - словесен сблъсък с  икономиста Владимир Каролев, който освободи място студиото, за да влязат за разговор синдикалиста и работодателя. Спорът започна още с влизането на шефа на КНСБ в студиото, който определи всичко, изречено по-рано от Каролев, като лъжи, които няма да му стигне времето да обори. Въпреки това спорът не спря, а в ефирното време на новините е прераснал почти до сбиване извън студиото между Каролев и Димитров, предотвратено от служители на телевизията, за което водещите на предаването поднесоха своите извинения.