British Airways Войната в Ирак принуди най-голямата авиокомпания в Европа British Airways Plc. да понижи капацитета си с 4%, включително и да суспендира някои полети до САЩ, както и да забърза процедурите за съкращаване на работни места. Изпълнителният директор на компанията Род Едингтън обяви, цитиран от finance.news.bg, че “е ясно, че предстоят тежки времена, като опитът ни е доказал, че в такива трудни моменти запазването на паричните свободни средства е изключително важно”.

Тенденцията е глобалните авиолинии да прявят по-големи разходи и да спират полети, след силния спад в сектора след атентатите от 11 септември и особено сега, след начлото на военните действия в Ирак. Германската авиокомания Lufthansa обяви вчера , че също предвижда да спре някои от полетите си до Средния Изток поради войната в Ирак, подобни мерки предприеха и италиaнските авиолинии - Alitalia и холандските самолетни превозвачи KLM.

British Airways , които имат най-големия капацитет за превоз на пътници в Европа, предвиждат съкращения на 13 000 работни места до края на септември, а не както беше според предишните планове до края на март 2004 г. Тези и мерки поставят компаният сред най-агресивните по отношение на реструктурирането , за разлика от другите европейски авиокомнаии.

Миналата седмица от компанията заявиха, че все още се движат по план и очакват да отбележат печалба за тази година, въпреки резкия спад в броя на пътниците и спирането на редица полети.