С 4.3 на сто се е увеличил Брутният вътрешен продукт през миналата година спрямо 2002 г. Това показват данните на Националния статистически институт.

Произведеният Брутен вътрешен продукт за миналата година надхвърля 34 милиарда лева. Изчисленият БВП за годината на човек от населението възлиза на 4 398 лева или 2 538 долара.
За сравнение през 2002 година всеки българин е произвеждал стоки и услуги за средно 4 109 лева.

Структурата на икономиката, дейностите на индустриалния сектор повишават своята активност и бележат реално увеличение от 7.1%.

Индивидуалното потребление на населението е нараснало с близо 7% през миналата година, както и инвестициите в основен капитал с 14%. Така техният обем възлиза на 19.5% от Брутния вътрешен продукт.
Външно-търговското салдо е отрицателно в размер на – 3 356 милиарда лева.

Според бизнес анкетите на Националния статистически институт през март тази година общият показател на бизнес климатът намалява с три пункта спрямо февруарското си равнище. Основна причина за това е намаляването на оптимистичното очакване в строителния сектор.

Министърът на финансите Милен Велчев коментира, че ще бъдат търсени причините за това реалният ръст на Брутния вътрешен продукт да не отговаря на планирания.
Не бива да се заблуждаваме, все пак този ръст над 4% е един от най-високите в Европа и създава условия за постигане на по-висок растеж през 2004 година, знаете, че заложеният в макрорамката е 5.4%, коментира още Велчев и допълни, че всяка една цифра над 5% ще е положителна в края на годината.