Бюджет 2005 зависи вече изцяло от 13-те гласа на парламентарната група на “Новото време”, стана ясно след втория кръг от консултации днес. Неизяснена остана обаче позицията на БЗНС-Народен съюз и Демократическата партия.

Правителството и управляващата коалиция получиха подкрепа по всички данъчни закони и така гарантираха приходната част на бюджета, обяви Пламен Панайотов след края на разговорите.
Според него НДСВ и ДПС са постигнали съгласувани позиции с БЗНС-НС и ДП за местните данъци и такси, за облагането на физическите лица и за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.
С “Новото време” са се споразумели за всички данъчни закони без облагането на физически лица, а с БСП е постигнато съгласие за местните налози и данъците на физическите лица.

Сближихме позициите си със 100 милиона, продължават да ни делят още 100 милиона, заяви след края на срещата Мирослав Севлиевски. Според него именно договарянето на допълнителните пари за наука и образование ще гарантира 13-те гласа на нововремци за бюджета. “Новото време” няма причина за компромис, категоричен бе Севлиевски.

По време на разговорите днес “Новото време” се споразумя само за допълнителни 0.1% или около 40 милиона лева за наука, но продължава да настоява за общо 200 милиона за наука и образование.
Не смятаме, че ако се налеят пари при един или друг министър, те се използват ефикасно, каза Емил Кошлуков. Затова “Новото време” поставя ново искане към управляващите:
Парламентът да приеме цялостна стратегия за разходването на средствата за образование, в която освен комуникационните и информационните технологии да влязат и капиталните разходи да средното образование. Няма смисъл от компютри, ако има дървени ваканции в училищата, обяви Кошлуков и изрази мнение, че не е лошо в стратегията на влязат дори прословутите тестове.

Севлиевски обяви, че преговарящите са излезли с непримирими позиции за облагането на доходите на физическите лица.
“Новото време” продължава да настоява за плосък данък от 20% за доходите над 250 лева на месец, като се мотивира, че човек, който получава 1000 лева заплата работи повече часове и е по-добре образован, а не е престъпник.

Кошлуков определи като победа решението данъчната администрация да носи отговорност пред гражданите за забавяне при връщане на кредит по ДДС. Той обяви, че предмет на днешните разговори между неговата партия и управляващото “малцинство” са били предимно данъчните закони, като същинските преговори за бюджета ще се проведат най-вероятно на 23 ноември.

Ние не приемаме този бюджет и ще гласуваме против него, каза заместник-председателят на БСП Румен Овчаров. И социалистите са обсъждали с коалицията само данъчни закони.
Предложенията на БСП са: диференцирани данъчни ставки за някои стоки от първа необходимост, за някои стоки за култура и образование; за по-справедливи местни данъци и такси и данъци върху доходите на гражданите; освобождаване на инвестициите от данъци; премине в Закона за акцизите към запазването на традиционни български производства като цигареното.

По тези въпроси управляващите не са готови на реални и значими промени, заяви Овчаров.
Според него предлаганите козметични поправки са несериозни и демонстрират нежеланието на правителството да обсъжда сериозни реформи в икономическата си политика.
Като ясен пример за това Овчаров посочи, че докато се водят консултациите, тече “полусекретно” заседание на бюджетната комисия, на което не са поканени всички представители на опозицията и което на практика подпечатва вече постигнати договорки с други политически сили. За това социалистите и Коалиция “За България” не намират за уместно продължаването на консултациите.

БЗНС-Народен съюз и Демократическата партия не пожелаха да коментират впечатленията си от днешното си среща, като предоставиха на Пламен Панайотов възможността да сподели, че са останали удовлетворени и са постигнали съгласие по обсъжданите теми.

Милен Велчев обобщи досега договореното. Премахват се данъците “Наследство” и “Дарение” за роднини по права линия, за роднини по съребрена налогът е 7%, като при наследяване ще се плаща за имущество над 250 000 лева. Всички останали дарени или наследници ще плащат по 5% като имуществото до 250 000 лева остава необлагаемо.

Нов етаж на облагане се въвежда при доходите между 250 и 600 лева на месец. Хората в тази категория ще плащат по 22%.

Според Велчев достатъчна е подкрепата, която имат управляващите ставката на ДДС да остане 20%.

Финансовият министър заяви, че обсъжданите до 100 милиона лева отгоре за наука и образование до голяма степен зависят от разговорите с МВФ, като според МФ е възможно да бъде защитен този завишен разход. Нищо не е договорено, щом всичко не е договорено, коментира Велчев увереността на нововремци.