Към момента не се налага актуализация на бюджета, въпреки забавянето на износа и вноса за първите месеци на годината. Това увери финансовият министър Петър Чобанов след заседанието на правителството, цитиран от БНР. По думите му резерв от 100 милиона лева ще гарантира изплащането на великденски и коледни добавки към пенсиите в следващите три години.

Финансист номер 1 подчерта, че няма срив на чуждите инвестиции у нас. Той е категоричен, че целта е бюджетът да бъде изпълнен без корекции.

„Към момента не смятам, че ще се наложи актуализация. Целта на изпълнението на бюджета е да се изпълни такъв, какъвто е. Наистина имаме по отношение на износа някои сигнали за първите два месеца на годината за известно забавяне износа към трети страни, както имаме и забавяне на вноса. Те са еднократни явления и към момента не влияят на цялостната ни прогноза за годината", каза Чобанов.

Средносрочната бюджетна прогноза - за периода 2015-2017 г. правителството смята да продължи политиката - фискалната дисциплина да е съчетана с ускорен икономически растеж.
„Категорично показваме намерението си в социалната област да продължим наред с увеличаването на минималната работна заплата, прилагането на швейцарското правило за пенсиите, да продължим и социалните мерки", обясни първият ни финансист.

В областта на инвестициите кабинетът има намерение да запази публичната програма от 300 милиона лева за общински проекти.