Темида Бурни дебати в пленарната зала предизвика бюджета на съдебната власт. Проектът на Висшия съдебен съвет е подкрепен от депутати от ОДС и предлага бюджетът на съдебната власт да се увеличи с над 121 милиона лева спрямо първоначалния вариант на Министерски съвет.

Бюджетната комисия е отхвърлила искането на Йордан Соколов и Муравей Радев от ОДС и е одобрила предложеното от МС увеличение на бюджета за съдебната власт от 100 милиона лева.

Муравей Радев обяви, че правителството противоконституционно е съставило бюджета на съдебната система и е много вероятно Конституционният съд да отмени закона за държавния бюджет в частта му за съдебната власт.

Четин Казак отговори, че Конституцията не е погазена, тъй като последната дума за бюджета на съдебната власт има не изпълнителната власт, а точно Народното събрание.

Накрая беше прието предложението на парламентарната бюджетна комисия и размерът на бюджета за съдебната система е в размер на 138.882 милиона лева. Висшият съдебен съвет ще разполага с 632 000 лева, Върховният административен съд - с 5.6 милиона, а прокуратурата - 27.8 милиона лева.

Дясната опозиция обвини мнозинството, че предприема наказателна акция, като намалява парите на Върховния касационен съд с 5 милиона лева. Председателят на бюджетната парламентарна комисия Иван Искров от своя страна отрече това и обясни, че средствата са намалени заради констатирани от Сметната палата нарушения.

Искров обяви още, че дискусията е политизирана, защото бюджетът на съдебната власт се увеличава с 14 на сто, т.е. два пъти повече отколкото средствата за цялата останала бюджетна система.