Синдиците имат указания всячески да събират имуществото, заяви шефът на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков по повод днешната акция, чрез която се пристъпва към изземване на оборудването на ТВ7.

Той уточни, че през последните 10 месеца са разменени множество писма между представители на кредитополучателя, т.е. ТВ7, и КТБ.

Миленков цитира поредица от дати, започващи още от 18 август миналата година, които са целели да уредят взаимоотношенията между ТВ7 и КТБ. На 29 септември 2014 г. е изпратено искане за доброволно изпълнение на ТВ7.

Тъй като нямало резултат от комуникацията, по думите му, на 10 февруари ТВ7 вече поели ангажимент за частично изплащане на дълга си, като първата вноска трябвало да бъде направена до 15 март. Това обаче не се случило, поради което на 14 април са били поканени за доброволно изпълнение по предаване на заложеното телевизионно оборудване в двуседмичен срок.

Поради изтичането на 14-дневния срок за доброволно изпълнение на заповедта, през което време ТВ7 не са пристъпили към предаване на имуществото, днес вече се е пристъпило към принудителното изземване.

Миленков бе категоричен, че 10 месеца КТБ се е опитвала да комуникира, но безрезултатно. Частният съдебен изпълнител (ЧСИ), който се е занимавал със случая, се е казвал Неделчо Митев. Миленков обяви, че има уверението, че въпросният съдебен изпълнител е предприел стъпки изцяло в рамките на закона.

Размерът на кредита на телевизията е банкова тайна. Според шефа на фонда обаче се касае за под 10 млн. евро. От тях телевизията е върнала едва 0,013%.

Шефът на фонда не изтъкна никакъв категоричен аргумент, с който да увери, че не се касае за наказателна акция срещу ТВ7. Той обаче подчерта, че често подобен акт провокира желание за плащане у кредитополучателя.

Попитан дали Фондът за гарантиране на влоговете или синдиците в КТБ имат нещо общо със запора на акциите на ТВ7 наскоро, той отрече и поясни, че фондът не може да отправя подобни искания към НАП. Не било инициатива и на синдиците.

Миленков заяви, че основната цел е максималната защита на кредиторите в КТБ. Той не можа да отговори на въпроса по чие нареждане изземването на техниката не е започнало по списък, а тъкмо от сървърните помещения, без които телевизията загива.