Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев е внесъл предложение да се изплатят държавно гарантираните влогове в КТБ, за да не се всява допълнително напрежение в банковата система. Това обяви самият той пред журналисти след заседанието на комисията. Редно е в крайна сметка тези хора да си получат средствата, изтъкна депутатът.

Всички, които са заемали висши държавни длъжности по Закона за публичност, могат да си получат влоговете само при разкриване на банковата тайна, обясни предложението си Цонев. Същото се отнася и за офшорните компании, които за да си получат гарантираните средства, ще трябва да кажат кой е истинският им собственик. По думите на депутата целта на предложенията му е хората да си получат по-рано парите и това да стане при абсолютна публичност.

ДПС не се отказва от актуализацията на бюджета и се надява на обрат в пленарна зала.

От своя страна финансовият министър в оставка Петър Чобанов каза, че е съгласен с предложението. Има създаден обществен интерес това да се случи, подчерта той.

Финансист номер едно е доволен, че парите за касата ще дойдат от спестявания на министерствата. Новините министри, които ще бъдат назначени, ще трябва много бързо да влязат в час, смята Чобанов.

Що се касае за допълнителните 50 милиона лева за фонд „Бедствия", стана ясно, че те са от досега събраните постъпления от такса „ВЕИ".

Припомняме, Конституционният съд я отмени, но от нея вече са събрани 80 милиона лева. 50 милиона лева ще бъдат изразходвани за бедствия и аварии, смятам, че това е много важен ход в този момент, изтъкна Петър Чобанов. Много важно е да се подаде ръка на хората, допълни той и изрази надежда, че това предложение ще мине и в пленарна зала. От думите му стана ясно, че въпреки решението на КС, събраната такса няма да им се връща.