Квесторите в КТБ не са паднали от небето, те не са самостоятелни атоми. Те са назначени от някого, изпълнявали са определени задания. Затова и според мнението на финансиста Георги Атанасов, член на Българския финансов форум, трябва да се търси отговорност от тях.

Ако е вярна информацията, която вчера съобщи премиерът, не трябва да спират само до тях, обаче допълни Георги Атанасов, цитиран от БНР.

Припомняме, вчера премиерът Бойко Борисов обяви по време на правителственото заседание, че през последните си работни дни в Корпоративна търговска банка (КТБ) двамата квестори са освобождавали имущество, преправяли са и преференциални договори за депозит, така че титулярите им да могат да получат обезщетение от 100 хиляди евро, на каквото не са имали право. Според изискванията на закона човек, който има преференциална, разбирайте по-висока лихва, няма право да получи гарантираните по закон средства.

Преди това финансовият министър Владислав Горанов каза, че след прихващанията и освобождаването на обезпечения по време на квестурата лошите активи са достигнали 99%. Премиерът анонсира, че службите проверяват квесторите на КТБ и че може да се стигне до дела съвсем скоро.

Според Атанасов квесторите са назначени от БНБ и те постоянно са поддържали връзка и са давали своите доклади в БНБ. "От тук нататък следва компетентните органи да си свършат работата и да потърсят отговорността от всички, които са участвали в този процес", допълни експертът.

Атанасов каза, че според подадената информация са преправени над 1000 договора, така че преференциалните лихви да бъдат променени на нормални.

Георги Атанасов коментира и предстоящия рпез есента избор на нов управител на БНБ. Припомняме, според допитване от миналата седмица българското общество смята, че изборът трябва да бъде направен с конкурс и публично.

Номинациите за един такъв пост задължително се обявяват публично и всеки един от номинираните обикновено представя програма за развитие и за управление на институцията, както и вижданията си за управление на целия сектор. Ако такова нещо няма, винаги остава съмнението за някакви задкулисни договорки, обясни Атанасов.

Според него при избора на нов управител на БНБ ще си проличат различните лобита и интереси.