Трябва да се възстанови авторитетът на БНБ.

Това каза председателят на УС на Асоциацията на банките в България Петър Андронов по повод „хвърлената" оставка вчера от досегашния гуверньор на БНБ Иван Искров и избора на нов управител.

Андронов направи равносметка за досегашното управление на БНБ. През изминалите 12 години, според него, е имало много успехи, но и много проблеми.

Ако ме питахте за тази равносметка преди 3 години, щях да кажа категорично успешен период на управление на централната банка и банковата система", заяви председателят на Асоциацията на банките у нас в ефира на БНТ.

Той изтъкна, че България е от малкото страни, които в най-голямата криза след Голямата депресия в периода 2008- 2010 г. не национализираха банки, а това се случи във Великобритания, в Белгия, Холандия и други страни. До миналата година не бил изразходван нито 1 лв. на данъкоплатеца за подкрепа на банки.

Онова, което ние позволихме, е да се приватизират части от държавата", заяви Андронов и отчете, че винаги, когато се случи такова нещо, се стига до проблем.

Според него Иван Искров е информиран човек, но това което не зависило от него, а от цялото общество, било да се запази държавността. Той предупреди, че независимо дали Искров или някой друг е на поста, изпусне ли се държавността, проблем ще има.

Като човек, който 10 години е работил в централната банка и знае как работят механизмите на банковия надзор, Андронов изтъкна, че след като през юни 2014 гръмнаха събитията с КТБ, БНБ не е имала много полезни ходове. Централната банка, по думите му, се оказала в трудната ситуация да няма представа точно колко е капиталовият недостиг на КТБ.

Тази слабост на централната банка била резултат от предходни години, а не на последната.

Според него сега трябва да се избере подходящ лидер, който да оглави БНБ.
Трябва да се възстанови и авторитетът на банковия надзор, според него, защото там има много качествени хора, обучавани години наред. Андронов не посочи свой фаворит сред четиримата кандидати за поста на Искров.

Андронов посочи, че проектозаконът за кредитните институции е съвкупност от различни опити на европейските страни при преструктурирането на банки. „Когато такъв тежък нормативен акт не е тестван в пълнотата си и е компилация от различен опит, не знаем какви ще са последиците", предупреди той, но все пак това е първа стъпка.

Банкерът е скептик, че цялата истина за КТБ ще излезе наяве за гражданите, по-скоро части от нея.

Той успокои, че няма опасност за гръцките банки у нас.

Андронов очаква новият управител на БНБ да продължи да спазва лицензионна хигиена. По думите му има много желаещи да получат лиценз и да работят в България. Банковият сектор у нас продължава да бъде интересен, заключи банкерът.