Народното събрание да поеме своята отговорност с приемането на специален закон по отношение на кризата в Корпоративна търговска банка (КТБ), призова лидерът на ДПС Лютви Местан в парламента. Той се зарече, че депутатите от третата парламентарна сила ще участват в разговори за постигане на съгласие.

По-рано финансовият министър Петър Чобанов увери, че спестяванията на всички български граждани в КТБ ще бъдат защитени. Той посочи, че това може да стане със специален закон, приет от парламента.

Според Местан консенсусът между политиците по тази тема е абсолютно необходим, защото отговорността на всички партии по гарантиране на интереса на гражданите е обща и не може да се партизира. Именно заради това той отбеляза, че очаква самото законово предложение и обеща, че ДПС ще настоява решението да е продукт на политическо съгласие.

„Проблемът е по-дълбок и трябва да осигурим предпоставки и служебният кабинет да работи в по-нормална среда, както и следващият кабинет да поеме плавно управлението в една достатъчно предвидима и ясна среда по отношение на състояние на банки и финанси", поиска още Лютви Местан.

Не смятам, че в България има политик, който да не е притеснен", призна още председателят на ДПС. Той отправи критика към ръководството на Българска народна банка (БНБ) за това, че по толкова важна тема, която е с огромен публичен интерес, не е имало по-широк достъп на медиите до дългоочакваната пресконференция за бъдещето на КТБ и на парите в нея.

Припомняме, че днес БНБ отвори вратите си само за определени „избрани" журналисти, които успяха да чуят лично за несъстоятелността на банката, свързвана с банкера Цветан Василев.

До днес нямам никаква комуникация с БНБ. Днес едва се огласи одитът, аз получавам информация на части от медиите", заяви още Местан по отношение на това дали одържавяването на „Креди Агрикол" е било договорено с управляващите.

„Ние ще настояваме държавата да гарантира интереса на българските граждани", обеща още Местан.

Лидерът на ДПС постави въпроса обаче за това чия е отговорността да се стигне до тази криза с БНБ. „Знам, че има Банков надзор и в този смисъл, ако някой нещо е изпуснал или ако някой се е изпуснал, ние трябва да видим с кои текстове и от кои закони, по които се търси отговорност, кореспондира това изпускане и има ли отговорност, каква е отговорността, дали влиза в полето на нарушения или в полето на престъпления", коментира председателят на движението.