Държавата в никакъв случай не трябва да поема нов дълг заради кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ). Това заяви в интервю за БНР американският финансист проф. Стив Ханке, който е смятан за баща на валутния борд у нас.

Според него лицензът на банката е трябвало да бъде отнет отдавна. „Моето заключение е, че КТБ всъщност никога не е била истинска банка, не е функционирала като такава, така че напълно приветствам отнемането на лиценза й", коментира експертът.

По думите му, сега трябва да бъдат установени хората, които са теглили заеми от банката и не са ги върнали. Той е категоричен, че те със сигурност трябва да бъдат преследвани от закона. Ханке смята, че колкото се може от тези пари трябва да бъдат върнати и да бъдат дадени на Фонда за гарантиране на влоговете. Второто нещо, което веднага трябва да бъде направено, е да бъдат върнати парите на хората с гарантирани депозити, подчерта финансистът.

По неговото мнение затварянето на банката и отнемането на лиценза й няма да повлияят по никакъв начин на икономиката и на банковата система, след като хората с гарантирани вложения получат парите си. Като причина за това той изтъкна, че КТБ никога не била оперирала като нормална банка и няма важни икономически връзки.
„Всъщност, КТБ никога не е била банка, а огромна машина за обезценяване на активи и влошаване на икономиката. 76% необезпечени заеми, те просто са унищожили тези пари. 76% загуба - това е фантастично", коментира проф. Стив Ханке.

Той е убеден, че БНБ нови вина за случилото се с КТБ. „Със сигурност е трябвало да четат по-внимателно документите и да знаят, че Корпоративна търговска банка всъщност не е банка", подчерта той.

Финансистът смята, че трябва да се публикуват повече данни за банковата система. „Данните за банковата система, които БНБ публикува, са като една голяма кошница с ябълки и ние можехме да заключим, че средното състояние на ябълките в кошницата е добро, дори много добро. Проблемът е, че не може да се види, ако има гнила ябълка. А гнилата ябълка беше КТБ", коментира още проф. Ханке.

Според него България не трябва да влиза в Европейския банков надзор като първа стъпка към влизането в ЕРМ 2 и еврозоната. По думите му това ще бъде голяма грешка, защото фактически ще бъде направено признание, че БНБ е некомпетентна да се справи сама, а има нужда от помощ от Брюксел.

„Не трябва да влизате нито в Европейския банков надзорен механизъм, нито в еврозоната. Винаги съм твърдял, че влизането в еврозоната ще бъде голяма грешка за България. Причината за това е валутният борд, който осигурява дисциплина във финансовата система на страната и стабилна валута. Ако влезете в еврозоната, ви чака съдбата на Гърция и Кипър", предупреди проф. Стив Ханке.