Министерството на финансите прогнозира 1 млрд. лева загуба за държавния бюджет, ако данък добавена стойност (ДДС) за хранителните стоки и лекарствата бъде намален на 10%. Затова България не планира намаляване на данъчната ставка.
Това става ясно от писмен отговор от финансовия министър Владислав Горанов на питане от народния представител от Реформаторския блок Петър Славов.

Според Министерството на финансите данъчното облекчение за хранителни и фармацевтични стоки би довело и до допълнителна административна тежест за бизнеса. Друго притеснение на финансовия министър е, че намалената ставка увеличава риска от данъчни измами.

Европейското законодателство позволява ДДС да бъде намален до 5% за 21 различни категории стоки и услуги. Сред тях са хранителните и фармацевтичните продукти, снабдяването с вода, билети за театри, концерти, музеи и пр., превоз на пътници и др.

В България с намалена данъчна ставка от 9% се облага единствено настаняването в хотели, както и наемът в къмпинги и места за каравани.

Подобно данъчно облекчение за храни, безалкохолни напитки и услуги в общественото хранене беше въведено в Румъния, като резултатите от това са напълно противоположни на прогнозите на Министерство на финансите, твърди депутатът Петър Славов. През май ДДС за горепосочените сфери е бил намален от 24% на 9%. Резултатът само за месец бил повишаване на постъпленията в хазната от ДДС с 16% или 0,7 млрд. леи.

Очевидно Министерство на финансите смята чисто счетоводно ефекта от намаляването на ДДС. Същевременно, както е видно от примера с Румъния, намаленият ДДС води до съществено изсветляване в икономиката, по-високи обороти и по-високи приходи. Моето мнение е, че трябва да последваме румънския опит. Какво виждаме, в северната ни съседка ефектът от намалената данъчна ставка е изключително положителен", смята Петър Славов.