Икономиката на страната ни губи от дългите празнични дни. Загубите са между 300 и 400 млн. лева на година, изчисляват от Асоциацията на индустриалния капитал, съобщава Нова телевизия.

Сметките на работодателите са показали, че този месец може да се работи само 13 дни, а да се почива 19. Това се получава ако бъдат слети почивни и работни дни между Великден и Гергьовден, както и за 24 май.

Почивните дни през май сериозно са объркали плановете на фабрика за обувки. В нея се произвеждат 100 000 чифта детски обувки на година.

Ивайло, служител във фабриката, коментира, че след празниците се получава натоварване, защото имат сезони и гонят срокове. Това се потвърждава и от шефа му, който коментира, че в месец с толкова почивки се произвежда по-малко, а заплатите си текат. Така продуктът ставал по-скъп, а и служителите са притиснати от сроковете, в които трябва да го произведат.

Фабриката почива, но не и фирмените магазини, които работят на пълен работен ден. Въпреки това работодателят отново е на загуба, защото клиентите отиват да празнуват извън града.

Над половината от работодателите у нас смятат, че ефектът от сливането на празници е негативен. Това са показали резултатите от проучване на Асоциацията на индустриалния капитал. Печалба от дългите почивки имат едва 8 %. Те са основно в сферата на туризма и транспорта.

65 % от работодателите в допитването заявяват, че дори и ние да почиваме, партньорите им в чужбина работят с пълна пара. Никой не бил и много продуктивен при отработването в събота. 23 % от анкетираните подкрепят празниците да се пренасочват в понеделник или петък. Те се аргументират с твърдението, че подобна практика има в Англия и Канада. Там дори празникът да се падне в четвъртък, почивката се ползва в петък.