Следващите две години България трябва да работи за ценова стабилност. "След като преминем през изискванията на ERM II, което може да е 3-4 години, ще имаме още една година, през която технически да се настройва механизмът за приемането на еврото. Европейските прогнози показват за България, че и 2020-а и 2021-ва година ще сме на 1% инфлация.

Това заяви доц. Григорий Вазов - член на Фискалния съвет и директор на Висшето училище по застраховане пред БНР. Повод за думите му е приемането на България във валутния механизъм ERM II, който e предшественик на приемането в еврозоната и еврото.

"Очаква ни ново бъдеще и ново качество на живот", каза доц. Вазов.

По думите му държавният дълг няма да може да надвишава 60% от БВП, а държавният дефицит няма да може да надвишава 3% от БВП. "По тези два показателя стоим много добре, дори по време на кризата. Имаме 1,3 млр. лева приходи над разходите", коментира директорът на Висшето училища по застраховане и финанси.

Стабилността на лихвената политика на БНБ определи като най-важно за бизнеса.

На въпрос дали политически промени биха навредили на икономиката, доц. Григорий Вазов посочи, че страната има точно икономически разчетен план и срокове за действие. Не е добре това темпо да бъде променяно, за да няма сериозни икономически последствия, допълни доц. Вазов.