Кюлев-Шератон В зала "Средец" на столичния хотел "Шератон" списание "Икономика" за седми път връчи наградата "Мистър Икономика 2002". В присъствието на политици, видни икономисти, депутати и "каймака" на българския бизнеселит банкерът Емил Кюлев получи статуетката-символ на конкурса "Рибарят и златната рибка", дело на големия наш скулптор Ставри Калинов.

Наградата беше връчена от ексшефа на Българска народна банка проф. Тодор Вълчев, също лауреат на престижната номинация през 1992 г.

Емил Кюлев - ексклузивно пред news.bg

По-рано на пресконференция в зала "Пирин" на "Шератон" главният мениджър на корпорация "Развитие" Александър Александров и главният редактор на сп. Икономика" Виктор Даковски обявиха новия “Мистър Икономика 2002”. Банкерът Емил Кюлев, основал “Турист банк” и “Росексимбанк”, един от влиятелните членове на клуб “Възраждане”, спечели престижния конкурс на списание “Икономика” в изключително силната конкуренция на другите номинирани – финансовия министър Милен Велчев, изпълнителния директор на Банковата консолидационна компания Нели Кордовска, Пламен Орешарски и доц. Георги Николов, председател на Сметната палата.

От 136 анектни карти, попълнени от водещи експерти, в 48 е било посочено името на Емил Кюлев.

Ал. Александров, издател на сп. "Икономика" пред news.bg

Александров-КюлевЕмил Кюлев създава през 1988 г. първата частна фирма за административно-правни услуги - "Контракт Кюлев", която функционира и сега. След 1989 г. организира издаването на вестниците "Куриер 5", "Марица" и "Струма", които в момента присъстват на пазара и се радват на добър прием сред читателите. През 1989 г. основава банката "Турист банк", която се преименува на "Туристспортбанк", а по-късно на "Търговска и спестовна банка". През 1994 г. напуска банката.

Основава "Росексимбанк", която се занимава главно с взаимоотношенията между България и Русия. Убеден е, че България трябва да направи всичко възможно, за да се върне на традиционните си пазари в Русия и ОНД. Така тя ще стане много по-атрактивна за Запада. Според него банкерът е символ на пестеливост, разум, сигурност.

За най-голям български банкер смята Атанас Буров. Намира, че валутният борд има много положителни черти, но ограничава растежа и потреблението, което сега е голям проблем на България. Сам се определя като националист и мисли, че в скоро време българските производители и банкери ще се Ставри Калинов-Александровобединят за защита на националното производство и интереси. В живота е привърженик на еволюционната теория, но в икономиката препоръчва радикални промени - рязка и пълна промяна на правилата, които да осигурят растеж.

Председател е на Надзорния съвет на "Росексимбанк", Член на Български бизнес клуб “Възраждане”. През 2002 г. придобива мажоритарен дял от ДЗИ. Туризма е другата посока, в която Емил Кюлев успешно работи.