Потребителите в еврозоната все още предпочитат да плащат в брой, въпреки че много западни икономики залагат все повече на електроните разплащания, показва проучване на Европейската централна банка.

Еврозоната много по-бавно се отказва от кеша в сравнение с големите западни икономики, изоставайки от страни като САЩ, Великобритания, Австралия и Канада.

79% от сделките на място през миналата година са извършени в брой, а в Германия, най-голямата икономика на блока, цифрата е 80%. Федералната република е негативно настроена към решението на ЕЦБ за постепенното премахване на банкнотите от 500 евро, първата стъпка към отказването от пари в брой.

След като са преживели опустошителни световни войни и хиперинфлация, икономически консервативните германци разчитат до голяма степен на парите в брой, а дори и в банковата си дейност предпочитат прости спестовни продукти, най-вече парични депозити.

На обратния полюс е Швеция, където при едва 15% от продажбите на място са платени в брой, а парите в обращение намаляват от години, показват данните на централната банка Riksbank.

Обратно на прогнозите парите в брой не си отиват, а се увеличават

Обратно на прогнозите парите в брой не си отиват, а се увеличават

В Южна Корея употребата им е нараснала със 180% за десетилетие

Холандците и естонците са използвали най-малко пари в брой от страните в еврозоната през миналата година, като по-малко от половината от сделките са платени кеш.

Парите в брой са толкова важни за еврозоната, че средният потребител носи 65 евро в портфейла си по всяко време, а германците държат над 100 евро.

Това може да се промени с все по-масовото навлизане на безконтактните плащания, които могат бързо да увеличат броя на електронните транзакции. Този начин на плащане е много удобен за потребителя, особено при малки покупки, като обикновено не е необходимо да се въвежда PIN код.

"Резултатите от проучването показват, че скоростта, с която тези плащания са приети в някои страни, може да означава, че след като платежните карти и POS терминалите бъдат снабдени с безконтактна технология в по-широк мащаб, делът на безконтактните плащания може да се увеличи значително", се казва в доклада на ЕЦБ.

Засега безконтактните плащания представляват само 1% от продажбите, което предполага, че подобна промяна сериозно ще се проточи.