Банка ДСК Днес официално ще бъде финализирана сделката за продажбата на Банка ДСК на унгарската банка ОТП за сумата от 311 млн. евро. Това ще стане на церемония в Пловдив, на която ще присъстват министърът на финансите Милен Велчев, изпълнителният директор на банка ОТП Шандор Чани, управителят на БНБ Светослав Гаврийски, изпълнителният директор на Банковата консолидационна компания Нели Кордовска и министри.

Сделката е за 100% от акциите на Банка ДСК. Финалът на сделката за Банка ДСК стана възможен, след като беше получен отговор от Комисията за защита на конкуренцията, че няма нарушение на антимонополното законодателство по сделката.

По-късно унгарският и българският банков надзор обявиха, че няма пречка сделката да се осъществи.

Договорът за покупко-продажбата беше подписан на 20 май тази година. Според него 10% от договорените 311 млн. евро са заделени в доверителна сметка. Останалата сума от 279 млн. евро трябва да се прехвърли след финализирането на сделката, да се получат всички потвърждения и след това Централният депозитар да регистрира прехвърлянето на акциите.

Този начин на продажба е уникален за българската банкова практика, тъй като се прави за първи път.

В тази сделка се слага и краят на банковата приватизация у нас.

Според преобладаващите коментари сделката за продажбата на Банка ДСК е най-добрата от всички досегашни за страната ни.

Съгласно предварителните намерения, обявени от ОТП, в Банка ДСК ще се вложат 600 млн. лева за следващите пет години.

Унгарската банка е първата от Централна Европа, която навлиза на българския банков пазар с толкова солидни инвестиции и е посочвана от анализаторите като най-бързо развиващата се банка в региона.

От ОТП нямат намерение да променят името на ДСК.