Над 200 предприятия ще бъдат финансирани с ресурсите на Фонда на фондовете. Това обяви Светослава Георгиева, изпълнителен директор на фонда по време на пресконференция.

По време на пресконференцията бяха обявени финансовите посредници, които ще управляват средства в общ размер над 417 млн. лева в рамките на Фонда за градско развитие (ФГР) и Фонда за ускоряване и начално финансиране (ФУНФ).

С избора на финансови посредници на ФГР и ФУНФ, Фонд на фондовете успешно предостави за инвестиции над 35% от средствата, които управлява през настоящия програмен период.

Георгиева поясни, че това са дялови и квазидялови инвестиции и помощта не представлява кредитиране. Помощта ще варира в диапазона от 25 хиляди лева до един милион лева. Като финансовите посредници, освен финансирането, ще трябва да предоставят бъдеща стратегическа подкрепа - менторство на компаниите, в които инвестират.

"За нас ключов бе директният им опит за работа с такъв тип компании", обясни Георгиева.

С 27 млн. лв. ще се подпомагат предприемачи на най-ранен етап на развитие на своя бизнес.

Вторият фонд е с ресурс от 307 млн. лв. и е предназначен за стартиращи компании, които вече са постигнали определен напредък.

Той ще ще се управлява от Next Step Ventures. При избора на финансови посредници от Фонда на фондовете са се ръководили и от желанието за привличане и разширяване на пазара с нова експертиза, идваща от други европейски държави.