Доходността на парите за задължителната втора пенсия в частните пенсионни фондове е положителна за периода, през който те оперират.

Това се казва в отворено писмо на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), чрез което от организацията оспорват изнесените миналата седмица от бюджетната комисия данни за отрицателна доходност.

Според организацията за периода 30.06.2004 - 30.09.2014 r. доходността е положителна, като в процентно отношение за целия пазар тя е 5,1% за периода и 0,486 % rодишно.

Припомняме, че на заседанието от КФН посочиха минус 0,7% за периода.

От БАДДПО казват, че реалната доходност се изчислява съгласно световно признати стандарти и методики, с които оперират българските пенсионноосигурителни компании. Според тях изчисленията на КФН, представени за същия период 2004 - 2014 г., са направени по остаряла методика, която самата КФН предстои да промени с нова такава.

"Разминаванията в данните за доходността на фондовете се дължат не само на
различната методика на изчисления, но и на различни периоди на измерване. Поради
това данните не могат да бъдат съпоставими", обясняват още пенсионните дружества.

Освен това според тях представените данни от КФН не обхващат целия период на съществуване на пенсионните фондове в България от 2002 - 2014 г., за който средствата на осигурените лица са управлявани и върху тях има начислена доходност.

"Имаме опасения, че изнесените от КФН данни се употребяват тенденциозно, за да се
потвърди вече зададена политическа теза, че средствата на осигурените лица се
управляват лошо", коментират в писмото от БАДДПО.

От организацията поясняват още в писмото, че не са били допуснати до заседанието на Комисията по бюджет и финанси, където да се изкажат.