Финансовият министър Владислав Горанов е готов да отстъпи от позицията си за запазване на размера на минималната работна заплата. В интервю за БНР той заяви, че ще предложи тя да расте, само че не толкова рязко, колкото е било предложено. Финансист номер 1 предлага минималната работна заплата да расте на две части в рамките на следващата година - с 20 лева до 350 лева от 1 януари и с още 20 от средата на 2015 г., но ако няма някакъв сериозен катаклизъм.

Владислав Горанов обясни, че след проведените разговори на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество основните му притеснения, че пазарът на труда ще бъде притиснат от едно рязко покачване на минималната заплата, не са срещнали подкрепа нито от страна на синдикатите, нито от по-голямата част от работодателските организации.

По думите му, се е оказало, че трудовият пазар би могъл да поеме това увеличение. Именно заради това финансовото министерство няма аргумент да остане на позицията, че минималната работна заплата трябва да бъде запазена.

„Тази еволюция в позицията на финансовото министерство идва именно в процеса на консултиране", подчерта Горанов.

Планираният размер на минималната работна заплата през следващата година по думите на финансовия министър трябва да достигне до 380 лева, както бе предложено от синдикатите и от служебното правителство, разработило тригодишната бюджетна прогноза в предходния вариант на бюджета.

На въпрос дали се страхува от сянката на Симеон Дянков, чиито заместник беше в Министерство на финансите, Владислав Горанов отговори: „Не се страхувам от това. Мисля, че имаше хубави неща, които правеше Симеон Дянков, най-вече подтиквайки отделни министри към реформи, разбира се, в ролята си на вицепремиер".

Горанов все пак призна за слабости, допуснати от предишното управление на ГЕРБ. „Ако се говори за някаква слабост в нашата работа тогава, тя идва от разбирането, че трябва да подчиним всички на фискалната консолидация. Това понякога водеше до небалансирани решения, свързани с трупането на просрочия", посочи финансист номер 1. Той обясни тази политика с представата, че „можем бързо да постигнем минималните изисквания, за да бъдем допуснати в преддверието на еврозоната, т.нар. ЕРМ-2. По думите му, сега сме с ясното съзнание, че сме далеч от това.

Владислав Горанов изтъкна, че колегите му от ГЕРБ са много недоволни, че по Коледа ще работят, но бюджетът трябва да бъде приет към 1 януари. Той напомни, че в понеделник ще има извънредно заседание на парламента, за да се обсъди бюджетът. Първото гласуване също ще е на извънредно заседание, имаме готовност до края на годината да са приети и трите бюджета, които формират финансите на държавата - на НЗОК, на ДОО и бюджета за 2015 г., каза Горанов.