Браншови организации от хранително-питейната индустрия настояват за намаляване на данъка върху добавената стойност на всички храни и напитки, с цел да се овладее увеличението на цените.

Това предложение подкрепиха всички присъстващи по време на срещата на Министерство на икономиката и индустрията с ръководствата на Българската стопанска камара (БСК) и членуващи в нея браншови организации от хранително-питейната индустрия.

Като главен виновник за ръста на цените участниците в срещата посочват войната в Украйна. Друг начин, по който държавата може да помогне за овладяване на цените според Сдружение "Храни и напитки България", е като даде предвидимост на цени и доставки на ел. енергията, както и за механизмът за изчисляване на минималната работна заплата. Все пак най-желано остава намаляването на ДДС от 20% на 9%.

Следва да припомним, че за да се случи подобна промяна на данъка върху добавената стойност, е нужно Министерски съвет да направи предложение, което Народното събрание да гласува и съответно да одобри. Разковничето е там, че за да се намали ДДС-то е нужен внесен редовен бюджет за 2023 година, а не удължителен, какъвто предложи служебния кабинет.

Все пак участниците в срещата бяха единодушни, че спекула в цените на храните и напитките няма, а повишението е поради височките цени на суровините.