От тази седмица и самоосигуряващите се могат да подават осигурителни декларации към Националната агенция по приходите. Данъчните обещават да се разширява вида на декларациите, които да се подават чрез персонален идентификационен код /ПИК/. Към момента са издадени над 200 000 персонални кода.

Това е и най-лесният начин да научим в кой пенсионен фонд се правят вноските ни за втора пенсия, както и каква сума е преведена по партидата ни, но без удръжките правени от фонда.

Осигурителни декларации могат да се подават по електронен път чрез персонален идентификационен код, съобщават от Националната агенция за приходите. Услугата вече е достъпна и за лицата, които сами се осигуряват.

За първа година стана възможно данъчните декларации да се подават по електронен път чрез персонален идентификационен код, а не с електронен подпис. В средата на януари бе отворена услугата за подаване на данъчни декларации чрез ПИК. Ако декларираме доходите си до края на март по електронен път, можем да се възползваме от 5% отстъпка от данъка за довнасяне. В този случай не бива да имаме стари задължения към хазната. Дължимите суми трябва да са внесени до 30 април, когато приключва данъчната кампания.