2018 година се оказа особено тежка за криптовалутите, които се сринаха на няколко пъти от януари насам след като в края на предходната година достигнаха рекордни нива.

Редица експерти обявиха спукването на балона на дигиталните пари, а инвеститорите побързаха да се освободят от активите си в тях. Анализатори сравниха кризата с т.нар. дот-ком балон в началото на новото хилядолетие.

На същото мнение е и милиардерът Джим Брейер, който вярва, че след срива в бъдеще ще има нов бум на криптовалутите. По време на конференция, организирана от Fortune, той коментира, че продължава да бъде силно заинтересован от блокчейн технологията, но в краткосрочен план инвеститорите трябва да бъдат внимателни.

"Ние сме близо до ядрена зима за криптовалутите", предупреждава Брейер, който е член на борда на директорите на Dell.

Все пак той е оптимистичен за бъдещето им. Подобно на годините точно след спукването на дот-ком балонът инвеститорите са повече от предпазливи, когато става въпрос да правят вложения в технологични компании. Именно Брейер обаче решава да рискува и залага на Facebook през 2005 година.

Този риск носи на него и на компанията, за която работи тогава, милиарди долари печалба.

"Същият цикъл се повтаря на всяко десетилетие или малко повече", смята той. "Тази цикличност е неизбежна", допълва експертът.

Джим Брейер потвърждава, че е убеден в успеха на криптовалутите в бъдеще.

"Вие няма да искате да бъдете срещу най-доброто и най-светлото бъдеще на света", завършва философски той.