В навечерието на отбелязването на 20-годишнината от създаването на Икономическия и социален съвет на Република България (ИСС) беше подписано споразумение за сътрудничество със сходната му организация на Франция.

Това съобщиха от пресцентъра на Съвета. 

Церемонията се състоя в Народното събрание, а документът беше подписан от председателя Зорница Русинова и Председателя на Икономическия, социален и екологичен съвет на Франция и председател на UCESIF Тиери Боде. На подписването присъства и посланика на Франция у нас Н.Пр. Жоел Мейер.

Двата Съвета ще си сътрудничат в утвърждаването на институциите като сериозен фактор в обществения живот и движеща сила за предложения в икономическата и социалната област в Европа. Ще си оказват и взаимна подкрепа при популяризиране на ролята на организираното гражданско общество в предстоящите европейски избори догодина.

Русинова подчерта, че българската организация има възможност да подпише споразумение с най-стария Съвет в Европа, който скоро ще навърши 65 години от създаването си

Тя припомни, че в момента в Българският парламент се разглежда бюджета на България за следващата година, от изключително значение за това как ще покрием изискванията по присъединяването на България към Еврозоната. Това е тема, по която ИСС работи активно вече повече от две години, в помощ и сътрудничество с българските институции.

НС няма да гледа бюджета без Асен Василев в зала

НС няма да гледа бюджета без Асен Василев в зала

Следващата седмица парламентът ще работи 5 дни

От своя страна Боде изтъкна, че подписването на двустранния документ е свидетелство за развитието на още по-задълбочени и приятелски отношения. Френският съвет е предприел стратегия към разширяване на представителството на гражданския сектор, като привлича все повече организации и хора да участват в изготвянето на предложения.

Съветът на Франция е закрепен със специален текст в тяхната Конституция и е четвъртият по важност орган в страната.