Експерти анализират как възможността за диференцирана ставка на ДДС за някои стоки и услуги ще се отрази на бюджета. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов пред журналисти след Международен икономически форум на Българската банка за развитие.

Той самият приема идеята за диференцирана ставка на ДДС и затова вече се прави анализ. "Започна с хляба. По някой път административните мерки водят до решение, но те са краткосрочни. Според мен трябва да се направи много сериозен анализ за всички възможни мерки, които могат да се предприемат. Да не се случи така, че ще намалим сега хляба с 30 стотинки, а след не повече от година той ще е по-скъп", каза Караниколов.

Той акцентира, че може да се помисли за освобождаване от данък печалба научната и развойната дейност срещу задължение за реинвестиция.

Омбудсманът започва кампания срещу ДДС при дарение на книги

Омбудсманът започва кампания срещу ДДС при дарение на книги

Книгата е най-могъщо оръжие срещу пълзящата сянка на бездуховието и несвободата

В София се проведе международна среща на банките за развитие от Балканите, от Централна и Източна Европа. Организатор на събитието е Българската банка за развитие. Тя отбеляза 20-ата си годишнина с международен икономически форум: "Пътища за партньорства 2019".

ББР се готви за разпределението на новите европейски инвестиционни средства

ББР се готви за разпределението на новите европейски инвестиционни средства

Планът InvestEU ще генерира инвестицонни възможности за 650 млрд. евро

Събитието е свързано с новата инвестиционна програма на Европейския съюз - InvestEU. Европейската програма се основава на европейския фонд за стратегически инвестиции на плана "Юнкер" и ще подкрепи четири области на политиката - инфраструктура, научни изследвания, иновации, цифровизация, малки и средни предприятия и социални инвестиции и умения.

Припомняме, идеята за по-ниски ставки на ДДС за лекарствата, учебниците и хляба е от няколко години. До сега тя бе предлагана предимно от представители на левицата. На 18 септември 2018 г. от БСП поканиха финансовия министър Владислав Горанов да поговорят за намаляване на ДДС върху хляба на 5%, но до този момент идеята не е приета.

Повече от половин година след това, на 30 май 2019 г. при появяването си в парламента след продължително отсъствие депутатът от ДПС Делян Пеевски заяви, че в партията му обмислят ДДС за хляба да падне на 5%. За лекарствата още мислел каква данъчна ставка да предложи. Той спомена и идеята за безплатни детски градини.

Междувременно от СДС не приеха идеята на левицата, която настояваше за диференцирана ставка на ДДС за някои основни храни и за младите семейства.

Припомняме също, че министър Емил Караниколов е избран от квотата на "Обединени патриоти", предложен е от партия "Атака".