Вложителите във фалиралата през 1999 г. Кредитна банка и непотърсили до март 2004 г. компенсации от фонда за гарантиране влоговете в банките, губят правата си. Това съобщи Румяна Маркова, главен експерт във фонда.

Напомняме, че според досега действащото законодателство, давностният срок за изплащане на гарантирани влогове от фалирали банки е 5 години.

Максималната сума, която могат да получат служителите във фалиралата кредитна банка е до 6 900 лева. До момента Фондът е изплатил над 95 % от размера на гарантираните влогове в Кредитна банка.

Служителите в Балканско-универсална банка трябва да потърсят прават си до април месец 2005 г. До момента максимумът, който поема Фондът за гарантиране на влоговете на 100 % е 15 хил. лева. До 2007 г.тази сума ще достигне 39 200 лева или 20 хил. евро според изискванията на ЕС.

В момента средствата, натрупани във Фонда, са 189 млн. лева, което представлява 1,95% от общия размер на влоговата база. В закона за гарантиране на влоговете е предвидено, че когато сумата във Фонда достигне 5 % от общия размер на влоговете, могат да бъдат намалени вноските на банките, които в момента са половин процент от сумата по влоговете.