Има вероятност консорциум от големи европейски банки да направи оферта за покупката на активите на Корпоративна търговска банка. Това може да стане в средата на октомври, обяви пред БНР съпредседателят на сдружение "Ние, гражданите" Вера Ахундова, която води преговорите.

Тя допълни, че вложители в КТБ внасят жалби в Европейския съд за правата на човека в  Страсбург, тъй като са разочаровани от българската правосъдна система, обясни Ахундова:

„Не само отказват да ни върнат парите, които ограбиха - те ни отказват справедливост, защото дори да бяха допуснали един процес по същество, можехме да загубим, но не ни дадоха никакъв шанс да чуем аргументите си в една съдебна зала, където се защитава истината, каквато й да е тя. И затова ние разчитаме наистина на европейските съдилища." - коментира Вера Ахундова.

Тя допълни, че исковете са индивидуални и че  очаква  жалбите в Страсбург да бъдат поне 500.

„Дори в едно семейство трима вложители са загубили парите си,  тримата подават отделни жалби, защото няма колективни искове. В Страсбург нашата претенция е, че не е имало инстанция, място, и пред кого да защитим правата си -  който и да било акционер или вложител." - каза още съпредседателката на сдружение "Ние, гражданите".

Във връзка с водените преговори с консорциума от европейски банки за покупка на банка "Виктория" и активите на КТБ тя разясни, че те са в напреднала фаза.

„Много сме напреднали в работата и се надявам до 15 октомври максимум  да бъде внесена офертата за купуване." - заяви Ахундова.