присъда Конституционният съд днес ще се произнесе дали ще допусне до разглеждане трите дела, заведени от президента Георги Първанов, Коалиция “За България” и ОДС срещу поправките в Закона за приватизацията, с които продажбата на 15 държавни фирми бе извадена от съдебния контрол.

Конституционните съдии ще решат още дали да обединят трите дела в едно конституционно дело поради сходния предмет на трите искания. Докладчици са съдиите Румен Янков, Георги Марков, Тодор Тодоров – на делата за отмяна на закона и Лазар Груев – на тълкуването за искането на президента.

Според конституционните жалби промените в Закона за приватизацията, с които някои сделки бяха извадени от съдебен контрол, противоречат на Конституцията. За сключването им беше предвидена специална процедура, при която изборът на купувач се гласува от Народното събрание.

Миналата седмица парламентът одобри “Табако кепитъл партнърс” за купувач на “Булгартабак холдинг”.

Според юристи ако приватизацията на “Булгартабак” бъде завършена, и след това Конституционният съд обяви закона за противоконституционен, сделката ще бъде напълно законна.

Един от възможните сценарии е днес, освен по произнасяне по допустимостта, конституционните съдии да излязат с решение по казуса противоречат ли на основния закон поправките в Закона за приватизацията. За това призова миналия петък конституционният съдия Георги Марков.

Прецедент за светкавично решаване на конституционно дело съществува от април 1999 г., когато по дело номер 5 във връзка с въздушния коридор на НАТО по време на Косовската криза Конституционният съд се произнесе с решение два дни след определението, с което допусна делото за разглеждане по същество.

Възможността Конституционният съд да се произнесе, без да иска становище от заинтересованите страни, се коментира като малко вероятна от специалистите по конституционно право.