Проектобюджетът за 2021 г. и плановете за следващите няколко години може да доведат до сериозни последици като вдигане на преките данъци, отпадане на социални инициативи на властта и усложняване на ситуацията с дълга. Това коментира пред БиТиВи икономистът Красен Станчев.

На фона на 500 млн. лв. загуби за икономиката от карантината от началото на годината до момента и 6-7% спад на БВП в резултат на пандемията, се прави опит да излязат сметките с дълга. Залага се на много нисък спад за 2020 г. от едва 3% и много висок ръст догодина, който не може да бъде обяснен от никой експерт, каза Станчев.

Бюджетът не е и социален, даже. В края на следващата готина вероятно ще се наложи нова врътка с планирането на следващия бюджет на хартия да се увеличат, например, преките данъци да излязат сметките, защото иначе дългът няма да се обслужва.

Димитър Иванов: С Бюджет 2021 влизаме в дългов капан

Димитър Иванов: С Бюджет 2021 влизаме в дългов капан

В проектобюджета няма буфери, ако кризата продължи дълго

Няма друг начин да убедите кредиторите, че България ще може да си изплаща заемите, защото тези сметки, които сега са направени, не са верни, категоричен е икономистът.

На хартия ще се вдигнат данъците, което ще доведе до по-малка събираемост на данъците и това, което е обещано на пенсионери и на хора с деца, няма да бъде дадено, коментира Станчев.

Бюджетът не е и антикризисен, смята Станчев.

Бюджет 2021 бил изцяло политизиран миш-маш

Бюджет 2021 бил изцяло политизиран миш-маш

Системата "на всекиго по малко" е неефективна, предупреждава Любомир Дацов

Защо са необходими самолети сега и как това помага за кризата, запита той по повод идеята за закупуване на още 8 изтребителя Ф-16.

Според експерта трябва да има повече стимули за активната част от населението и особено за заетите в частния сектор. Ситуацията много прилича на ситуацията от 80-те години, когато България влиза в най-дълбоката си дългова криза, отбеляза Красен Станчев.

Ананиев: Няма популизъм и предизборни обещания в Бюджет 2021

Ананиев: Няма популизъм и предизборни обещания в Бюджет 2021

Бюджетът е антипандемичен, хората и бизнеса няма да бъдат изоставени, уверява министърът

Сегашният лихвен процент не отразява реалния риск и България ще бъде следена през цялото време. Икономистът предупреди, че в момента, в който ЕС спре да прави заслон с трансферите на България, лихвените проценти ще тръгнат нагоре.