Българският лекарски съюз и Сдружението на личните лекари настояват да отпадне изискването информацията от касовите апарати при личните лекари да отива към НАП и медицинският софтуер да бъде приравнен с този в търговските обекти, съобщава БНР.

Според председателя на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров разпоредбите в новата наредба превишават целите на фискалния контрол и могат да нарушат правата на пациентите относно медицинската информация.

С промяната се твърди, че самият НАП няма интерес от други данни освен от данните, свързани с продажбата, но тук за каква продажба става въпрос - за преглед, който понякога започва днес и може да приключи утре след обяд или след два дни в зависимост от това кога са дошли резултатите от изследването на пациента, обяснява той и подчертава, че при лекарите няма чак толкова големи парични потоци, които да са риск за фиска.

Пациенти се боят от злоупотреби с медицинска информация заради нов софтуер

Пациенти се боят от злоупотреби с медицинска информация заради нов софтуер

Според тях се нарушава лекарската тайна

Доц. Любомир Киров от Сдружението на общопрактикуващите лекари уточнява, че медиците не са против контрола. Те обаче искат НАП да проследи какво става със средствата, които трябва да постъпват при личните лекари от деветте категории освободени граждани, за които държавата заплаща такса.

Проблемът е за тези 2,90 лева, които на фона на данъците, които чуваме, че се крият и крадат в нашата държава, каквото и някой от нас да е съгрешил, едва ли може да достигне такива висоти, посочва той и допълва, че лекарите настояват, когато се правят данъчните декларации, да им се приспадат средствата за всички освободени от потребителска такса, които преминават през кабинетите.

От Националната агенция за приходите уточняват, че не изискват данни за здравословното състояние на пациентите и това е обяснено на браншовите организации и на разработчиците на софтуер.

Те посочват още, че в момента се анализират фискалните рискове, когато се използва софтуер за нуждите на договорите с НЗОК. Ако се налага промяна, тя може да бъде направена, уверяват от НАП.