Предлагат бившето военно летище Узунджово на бизнес форум в Китай през юни, съобщи Хасково.нет.

Зоната край военния аеродрум ще бъде представена като възможност за изграждането на логистично летище. Деловото посещение на българската делегация в Китай ще бъде от 2 до 12 юни.

Очаква се прехвърлянето на летището и на още три военни имота от МО на община Хасково. Двата от тях са над Дома на народната армия (ДНА), другите два са именно пистата и още 922 дка прилежащ терен край нея, заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Според народния избраник, документацията по прехвърлянето е в кабинета на областния управител на Хасково Станислав Дечев и само се чака решението от Министерския съвет.

Остава и идеята за ситуирането на база за утилизацията на стари самолети, продължават разговорите в тази посока с една от водещите авиокомпании в Европа, уверил депутатът.

Още едно военно летище - край село Малево, ще бъде преобразувано. Има проект за кравеферма, метанстанция и производство на люцерна, в която се очакват вложения от около 10 млн.евро. Тези обекти ще бъдат евентуално на терена на бившето военно летище край село Малево.

Преди десетина дни инвеститорите са представили идеите си пред земеделския министър Десислава Танева. На срещата, на която е присъствал и областният управител на Хасково, министър Танева е дала подкрепата си за намеренията. Тя е обещала, че воденото от нея ведомство ще съдейства с експертната подкрепа, като изрично е подчертала, че животновъдството е приоритетен сектор за правителството.