24 милиона лева са били дадени в разрез с правилата по европрограмата за конкурентоспособност само в Северозападния регион в периода 2014-2020 година. Това обяви на брифинг министърът на икономиката Даниела Везиева.

"Северозападният регион от самото начало на програмата е обявен за приоритетен. 1/3 от отпуснатите помощи са именно за него, като целта е да се повиши конкурентоспособността на фирмите там. Отпуснати са общо за държавата 2913 договора, като 903 са в Северозапада", отчете главата на икономическото ведомство.

След анализ на ефектите на програмата от страна на експерти от министерството обаче било установено, че ефект в крайна сметка нямало - не бил повишен жизненият стандарт на хората.

България ще получи €120 млн. за конкурентоспособност и иновации

България ще получи €120 млн. за конкурентоспособност и иновации

Парите са по политиката на сближаване на ЕС

"От анализът се вижда, че има 333 нередности, от които 94 са в Северозападният регион - на стойност 24 милиона лева. Най-много от тях са свързани с проведени обществени поръчки", конкретизира Везиева.

Конкретен пример - фирма, занимаваща се с разработка на IT продукти, кандидатства и взима средства по програмата, като заявява намерение да разкрие работни места за подобен тип специалисти именно в Северозапада. В крайна сметка обаче се оказва, че служителите са позиционирани някъде другаде.

Към момента са заведени 2 досъдебни производства срещу некоректните фирми и са предадени на европейската прокуратура.

"Нямаме точна сума за общата стойност на нередовните проекти в цялата страна", отговори на въпрос на News.bg заместник-министър Ивелина Пенева. В момента течала допълнителна проверка. Освен това - към момента са заведени, оказва се, едва 2 досъдебни производства срещу некоректните фирми и то от страна на европейската прокуратура. От министерството обаче успокояват, че "голяма част" от отпуснатите по нередовен начин средства вече са върнати в държавната хазна.

Относно оповестените през тази седмица промени в директорския борд на ДКК, служебният министър на икономиката подчерта, че продължава политиката на прозрачност и на осветляване на недобрите практики в холдинга.

"Надявам се вече с новите членове на Съвета на директорите на Държавна консолидационна компания (ДКК), назначени след конкурс, Министерството на икономиката да има вече повече възможности за контрол върху държавните дружества под шапката на ДКК.

ДКК решена да помогне на ВМЗ-Сопот за прехода към ново управление

ДКК решена да помогне на ВМЗ-Сопот за прехода към ново управление

Съветът на директорите на ДКК се срещна с ръководството на преприятието

По думите й продължават конкурсите за смяна на членовете на борда на директорите на ВМЗ-Сопот, както и проверките за законността на ремонтите на язовирите, изпълнявани от "Монтажи".