Бордът на изпълнителните директори на Международния валутен фонд (МВФ) приключи третия преглед за България по изпълнението на икономическата програма на правителството в рамките на двегодишното стенд-бай споразумение.

Решението на Борда дава възможност страната ни да получи до три дни поредния, шести транш в размер на 26 млн. СПТ - специални права на тираж, (около 36.5 млн. щ.д.). С това финансирането от Фонда ще възлезе на 162 млн. СПТ от общо 240 млн. СПТ кредит по споразумението, одобрено на 27 февруари 2002 г.

Отчетена е била силната външна позиция на страната, свързана със значителните по размер валутни резерви и продължаващото намаляване на съотношението външен дълг към БВП.

В изказването си пред Борда изпълнителният директор за България Джерон Кремерс е посочил, че страната ни има значителен потенциал да посрещне някои външни предизвикателства, най-вече по линия на по-слабите икономически условия в страните от Европейския съюз, които са наш основен търговски партньор.

На своето заседание Бордът на изпълнителните директори е отправил и някои препоръки към България, свързани с възстановяване на темповете на структурната реформа и по-нататъшно подобряване на бизнес климата с цел стимулиране на инвестициите и поддържане на конкурентноспособността.