Банковият сектор през 2015 година влиза с добри показатели за капиталова адекватност и ликвидност, породени от въвеждането на Директивата за капиталовите изисквания и Регламента за капиталовите изисквания.

Това сочи анализ на Икономическия институт на БАН.

Според анализаторите през тази година са налице повече основания за позитивни очаквания. „Банките са едни заведения, в които на човек му е добре да заведе парите си", коментира на пресконференция доцент Григор Сарийски. Активите на търговските банки се увеличиха с 6 милиарда лева, увеличили са се и спестяванията на българите.

Кризата с КТБ, по мнението му, избистрила няколко проблема - работата на регулаторния орган, както и недобрата регулаторната рамка в сферата.

Българското законодателство все още не е синхронизирано с европейските директиви, предупреди доцент Григор Сарийски. Кризата с банката на Цветан Василев, по мнението му, показала и поведенчески проблеми. Масово се коментирало, че „вложителите се полакомили за големи лихви и сега хак да им" или „проблемът на давещите се е на самите давещи се".

Кредитирането никъде не върви, изтъкна той. С около 1% се увеличили корпоративното кредитиране. Възможно е обаче да има някакви позитивни тенденции в кредитирането през тази година. Възможно е да имаме теглене на кредити с цел покриване на стари задължения според доцент Сарийски.

Банките печелят от понижените лихви по депозитите, според него. С почти 1/3 са намалели разходите по депозитите. Това обаче се отнася до големите стабилни банки.

Самата тенденция за намаляване на лихвите по депозитите се отразява по-негативно на малките банки.

Икономистите са направили и анализ на пазара на труда, като е направен извод, че той остава с проблемите на ниските равнища на заетост и висока безработица. Очакванията за следващите три години са да продължи да нараства търсенето на труд, като основен фактор за това ще ръстът на икономиката, който се очаква да бъде между 1,56% и 2,5%.

През следващите 3 години средногодишният брой на заетите ще нараства с около 20-25 хиляди души, а нивото на заетост ще достигне до 49,6% от работната сила.

Икономистите очакват и ръст на средата заплата, като към 2017 според тях тя може да стигне 950-960 лева.

Тенденциите обаче са негативни и учените от БАН очакват влошаване на заетостта или през 2030 година с 400 000 души по-малко да са заетите, отколкото през 2008 . Проблем съществува и трябва да се мисли по този проблем, изтъкна Стефан Иванов.