5327 пловдивчани с дългогодишните жилищни влогове може да загубят парите си, ако до 30 ноември не успеят да закупят жилище или поне да започнат да го строят, пише Марица. Последният срок за придобиване на имот срещу лихвоточки е определен от Народното събрание. Веднъж вече е бил отложен, но сега не е ясно дали депутатите ще направят още един компромис.

„Започнали сме кампания за изпращане на писма до притежателите на лихвочисла, за да ги уведомим за крайния срок. Приканваме ги да се явят в приемното ни време и да им разясним правата и възможностите”, каза Нели Сотирова от общинската комисия.

Да отпадне крайният срок за обезщетенията на лихвоточките, искат реформаторите

Да отпадне крайният срок за обезщетенията на лихвоточките, искат реформаторите

Държавата плаща с 4-5 годишно закъснение на новодомците

Мнозина вложители не знаят, че могат да прехвърлят влоговете по права линия (на родители и деца) и по съребрена (на братя, сестри и племенници).

Проблемът с жилищните влогове започна от 1991 година. Тогава само в Пловдив са преброени 27 000 спестовници, които се надяваха с лихвоточки да получат правото си на жилище. Около 11 000 пловдивчани с дългогодишни влогове за покупка на жилище изобщо не са подали документи, а останалите 10 779 бяха включени в окончателните списъци, уточняват от общината.

В капана на лихвоточките

В капана на лихвоточките

Срокът изтича на 21 май според последните промени

Част от тях са получили компенсации, други са купили жилища и чакат ред да им бъдат изплатени пари според натрупаните лихвоточки. Останалите 5327 притежатели на дългогодишни спестявания не са придобили имот и има голям риск да изгорят, ако законът не се промени. 

Догодина решават проблема на хората с жилищни лихвоточки?

Догодина решават проблема на хората с жилищни лихвоточки?

Има много натрупани права на граждани, които не са изплатени

За една лихвоточка държавата плаща 8 стотинки. Заради оскъдния бюджет, с който разполага Националният фонд, вложителите с вече придобити имоти чакат на опашка от 2011 г. за компенсации.

Удължиха срока за осребряване на лихвоточки

Удължиха срока за осребряване на лихвоточки

Днес депутатите приеха на второ четене

Припомняме, преди 1989 година много българи са правили жилищно-спестовни влогове на своите деца. Те са събирали пари с конкретната цел за покупка на жилище.