Надзорният съвет на НОИ утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 година, съобщиха от пресслужбата на института.

На днешното заседание членовете на Надзорния съвет се запознаха със заложените в документа законови промени и подкрепиха с мнозинство направените предложения.

В проектобюджета за ДОО за 2019 година са отразени параметрите на предвидените за следващата година социално-осигурителни политики в страната.

Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

НОИ: Около 6,5% от БВП през 2017 г са отишли за обезщетения

НОИ: Около 6,5% от БВП през 2017 г са отишли за обезщетения

Парите са за пенсии, майчинство на хора над 64-годишна възраст

Междувременно обаче от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се обявиха против бюджета на НОИ.

Според БТПП в проектобюджета се предвижда увеличение на максималния осигурителен доход на 3 000 лв., с което се погазва постиганото преди три години споразумение между работодатели, синдикати и държава за реформи в пенсионната система.

БТПП: "Вместо да се стимулират висококвалифицираните служители, те се натоварват с тежести."

От търговско-промишлената палата тълкуват, че вместо в условията на недостиг на кадри и особено на висококвалифицирани такива, държавата да гледа в посока да ги мотивира да останат в България, тя ги натоварва с допълнителна тежести.

Работодателските организации писаха Слаб (2) на бюджета на ДОО

Работодателските организации писаха Слаб (2) на бюджета на ДОО

За цялата ни икономика недостигът от работна сила е в размер на 500 хиляди души

"Повишаването на максималния осигурителен доход е точно стъпка в противоположна посока по повод лошата статистика за емиграцията и задържане на квалифицираните кадри у нас", пишат от БТТП.

В прессъобщението се посочва още, че новият бюджет за ДОО за 2019 година не представлява тежест само за висококвалифицираните работници, но и за техните работодатели, "които плащат 60% от осигуровките, при все че отдавна са си направили плановете за разходи за заплати и осигуровки... Как искаме да има нови инвестиции (до юли т.г имаме 63% спад на чуждите инвестиции в България), като непрекъснато правим промени, които водят до несигурност в икономиката и държавата си прехвърля дефицитите върху бизнеса."

Бюджетът на ДОО - имитация, според БСП, и фалшива новина, според ДПС

Бюджетът на ДОО - имитация, според БСП, и фалшива новина, според ДПС

Хасан Адемом: бюджетът е пица "кълцоне"