Фонд Гаранционен фонд за участие на българските фирми в търгове за следвоенното възстановяване на Ирак беше учреден днес. Договорът беше подписан от Божидар Данев, Председател на БСК, Николай Кавържиклиев, Прокурист на ДЗИ АД, и Диана Младенова, Председател на УС и изпълнителен директор на Росексимбанк АД, в присъствието на зам.-министъра на финансите Любомир Дацов.

Фондът се създава по смисъла на Закона за задълженията и договорите и е със срок до отпадане на необходимостта, за която е създаден.

Финансовите гаранции на Фонда ще създадат възможност за участие на българските фирми като поддоставчици и подизпълнители на главните контрактори при изпълнение на инфраструктурни проекти, болници, училища и др., при хуманитарни доставки – храни, медикаменти, оборудване. В средносрочен план Фондът ще покрива и гаранцията на българските изпълнители за добро изпълнение.

Ще бъдат осигурени възможности и за застраховане на сключените договори от български и чуждестранни застрахователни и презастрахователни компании.

Фондът се създава по инициатива на БСК с изцяло частен капитал и е отворен към всички банки, финансови институции и бизнес организации, готови да се присъединят към него.

В приветствието си към учредителите на фонда зам. финансовият министър Любомир Дацов подчерта, че в условията на валутен борд и ограничени финансови възможности на държавата за пряко финансиране, изграждането на гаранционен фонд с изцяло частен капитал е най-верният път за подпомагане на българските фирми в тръжните процедури. “Правителството приветства създаването на гаранционен фонд от Българската стопанска камара, Росексимбанк и ДЗИ за подкрепа на българския бизнес при участие в търгове и приемане на поръчки за хуманитарни доставки и за възстановяване на Ирак. Считаме, че инициативата ще доведе до мобилизиране на целеви финансов ресурс и ще даде възможност за успешно участие на българските фирми във възстановителните работи в Ирак”, заяви още г-н Дацов.