Снимка По професионални направления ще се извършва новата акредитация на висшите учебни заведения, а не по специалности, както беше досега, съобщи председателят на Националната агенция по оценяване и акредитация проф. Иван Панайотов, цитиран от Дарик радио.
В процеса на акредитиране ВУЗ-овете ще получават четири оценки: "Много добра", "Добра", "Задоволителна" и "Незадоволителна".

Акредитацията на учебното заведение започва, когато то плати таксата по изискуемите процедури и трае 12 месеца, каза проф. Панайотов. Намерението на Агенцията по оценяване и акредитация е този срок да бъде намален до 5 месеца.

Все още не е ясен размерът на таксите, защото се чака становището на финансовото министерство по направени предложения. Според тях размерът ще е по-висок от досегашните такси с около 30%.

26 от 41 висши учебни заведения в страната са на стартова позиция за новата си акредитация, допълни още проф. Панайотов.
До 10 март ще са изчистени и оформени критериите за ново акредитиране и след това ще се изпратят до учебните заведения. В процеса на акредитация, която е програмна и институционална, ВУЗ-овете ще получават четири оценки. "Много добра" и "Добра" им гарантира легитимност за 6 години, "Задоволителна" за 3 години.
Получилите "Незадоволителна" оценка имат право да кандидатстват с нов проект, съобразен с направените препоръки за отстраняване на констатирани недостатъци.