обменни бюра Министерството на финансите въвежда нови правила за работа на обменните бюра, съобщават от Главна данъчна дирекция.

Според разпоредбата, обмяната на валута ще става само след сключване на писмен договор на български и английски език и при условие, че курсът на бюрата се отклонява с повече от десет на сто от обявения от БНБ за деня.

Клиентите на валутно-обменните бюра могат да се откажат от сключване на сделка във всеки момент преди да подпишат бордерото, разширения фискален бон или писмения договор. В този случай валутните касиери са задължени незабавно да възстановят на клиента валутата или левовете в пълния им размер. Това условие обменните бюра са задължени да поставят на видно място.

С наредбата се въвежда и нов образец на табло, в което задължително се изписват три цифри след десетичния знак на търгуваните от обменните бюра валути. С промяната се създава равнопоставеност с финансовите къщи и конкурентна среда между търговците на валута. Според Главната данъчна дирекция, промените ще доведат до ефективно решаване на проблема с ощетяването на гражданите от страна на некоректните сарафи.