Фирмата за бързи кредити EasyCredit не приема риска да създаде пенсионна компания в България, пише money.bg.

От дружеството обосноваха решението си с неясното бъдеще на осигурителната система, неколкократното отлагане на мултифондовете и промените в таксите за пенсионните фондове, влезли в сила през този месец. Това са причините акционерите на „ПОД Утре" АД да преосмислят стартирането на дейност за пенсионната компания, твърдят от там.

От компанията добавят, че решението на КФН от вчера да отнеме лиценза съвпада с намеренията на собствениците.

Промените в пенсионното законодателство, започнали в края на миналата година и последвалите обсъждания, които доведоха до промяна на пенсионно-осигурителния модел, са основната причина компанията да се откаже да стартира дейност. Новоприетите законови поправки увеличават рисковете пред нови компании, които биха искали да предлагат тази услуга.

Замразената вноска за допълнителна пенсия (запазване на 5% вместо увеличение до 7% от 2017-та година) допълнително оказва натиск върху ефективността на бизнес модела на дружеството и възможността да предлага по-добри услуги на осигурените лица.

Припомняме, че фондът беше създаден от дружеството Изи Асет Мениджмънт, което е собственик на популярната марка за бързи кредити EasyCredit.