Няма нито едно основание, което да налага и до момента КТБ да бъде обявена в несъстоятелност. Загубата в случай на несъстоятелност и за държавата - пряка и косвена, да не говорим за клиентите, вложителите, ще бъде несъизмеримо по-голяма отколкото всички предполагаеми разходи по повод на оздравяването на банката. Това заяви финансистът Емил Хърсев, който е част от Инициативния комитет за решаване на кризата с КТБ, в предаване по „Хоризонт".

По думите му, всички данни, които получават от работата на екипа квестори, който провежда особеният надзор, показва, че оздравяването и стабилизирането на КТБ е възможно и за това трябва да се работи.

БНБ не бих казал, че не прави нищо. Но за съжаление, тези решения, които изискват отговорност, поемане на финансов риск, очевидно не се взимат. Предполагам, че изчакват да получат подкрепа от един парламент, от бъдещо правителство с постоянен мандат. Това се отразява негативно. Не знам защо не вземат това решение, например което би могло сравнително бързо да реши въпроса поне за едната от двете банки. Става въпрос за една сума, която Българската банка за развитие я има, няма никакъв проблем да възстанови на КТБ. Това би подобрило позициите на КТБ и би възстановило веднага работата на търговска банка - "Виктория", и нейните клиенти биха получили достъп до парите си веднага, посочи финансистът.

Относно предложения от Оманския фонд план Хърсев каза, че целта на един обществен комитет е да обедини различните мнения, да търси консенсус, да предлага принципи. Едва ли един или друг план, който би могъл да се обсъжда от компетентната администрация на БНБ, би бил в центъра на вниманието на точно един обществен комитет, не е наша работа. Коментар - да. Обществото трябва да има мнение по тези въпроси - кое е добро, кое е лошо, защо, коментира още Хърсев.

Днес се очаква банкови експерти, представители на синдикати и работодатели, както и омбудсманът Константин Пенчев да обсъдят мерки за решаване на кризата с Корпоратвна търговска банка.