Сметната палата е готова да направи одит дали банковият надзор в БНБ е изпълнявал качествено задълженията си. Това стана ясно от коментара на председателя на Сметната палата Цветан Цветков.

Имаме готовност, имаме и професионално компетентни одитори, които да извършат подобен одит, каза той в кулоарите на НС, като предупреди, че поне 3-4 месеца ще отнеме един такъв одит. Депутатите вече са внесли такова предложение.

В резултат на стратегията на кабинета за противодействие на корупцията щяло да се създаде специален орган, който да проверява дали декларираното богатство от депутатите реално съответства на капиталите им.

До момента всички лица, заемащи държавна длъжност са задължени да обявяват своето финансово състояние пред Сметната палата.

Одитният орган обаче нямаше достъп до банкова тайна и нямаше как да провери дали декларираното отговаря на истината. Това беше една пробойна в нашето национално законодателство, категоричен бе Цветан Цветков.

Въпросният орган няма да е към Сметната палата, а ще е независим. Той е категоричен, че одитният орган е изградил сериозен механизъм за контрол как партиите харчат държавната си субсидия.