Държавният инвестиционен фонд на Оман и други акционери от българската Кооперативна търговска банка (КТБ) правят опити да стабилизират състоянието на банката и се надяват да съставят план в рамките на три месеца. Това съобщиха източници от фонда, цитирани от БГНЕС.

Финансовият министър Петър Чобанов разговаря миналата седмица с председателя на Генералния фонд за резерви на Оман относно възможността за помощ, след като планираният спасителен заем за банката бе посрещнат с опозиция в българския парламент.

"България се съгласи да работи с акционерите за съставянето на осъществим работен план в рамките на три месеца, като заместител на варианта за национализация", заяви източникът от оманския фонд.

Оманският държавен инвестиционен фонд е потенциален ключов играч в българската банкова криза, защото притежава дял от 30% от КТБ, който закупи през 2009 г.

Източникът от Оман каза, че решението на проблемите на банката няма да означава непременно, че арабската държава ще инвестира още пари в банката. В предложенията е включено и намаляване на дела на Василев за сметка на средства от други международни инвеститори.

Друго предложение е да се укрепи Управителният съвет на банката с независими експерти. Оманският инвестиционен фонд иска да помогне за стабилизацията на Корпоративна банка заради нейната важност за българската икономика, каза източникът. "Оман вижда в България приятел. Ние сме уверени, че българското правителство и другите акционери ще работят за най-добрия изход от тази деликатна ситуация и за да отворят отново КТБ в една по-стабилна ситуация", допълни той.

Според българските власти ще са необходими около 1,5 - 2 милиарда лева за спасяването на Корпоративна банка с публични средства. Първоначално оманският фонд отпусна около 129 милиона долара за дела си в банката. Макар че Оман е страна износителка на петрол, фондът не е толкова голям като на по-богатите заливни държави. Активите на оманския фонд се оценяват на около 13 милиарда долара.