Днес започва изплащането на априлските пенсии чрез пощенските станции. Също днес ще бъдат извършени и преводите по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път. Заедно с пенсиите си за април, всички пенсионери ще получат еднократна допълнителна сума в зависимост от размера на получаваната пенсия или сбор от пенсии заедно с добавките и компенсациите към тях.

Допълнително 40 лв. ще получат пенсионерите, чиято пенсия или сборът от пенсиите заедно с добавките или компенсациите към тях е в размер до 150 лв. включително. Сумата от 30 лв. ще получат пенсионерите с размер на пенсията от 150.01 лв. до 251 лв. включително. За всички пенсионери с пенсия над 251 лв. размерът на добавката е 20 лв.

Промяната на графика е заради празничните и почивни дни през април. Изплащането на пенсиите ще бъде извършено съобразно изготвен график. В пощенските станции парите ще се изплащат до 17 април (четвъртък).

Припомняме, че Надзорният съвет на НОИ утвърди проект на Постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни средства в размер на 57 700 000 лв. за еднократно изплащане на допълнителна сума към пенсиите за м. април 2014 г. Средствата ще бъдат за сметка от икономии на разходите и трансферите по централния бюджет на Република България за 2014 г.