По 1813.61 лв. средно има в партидите за втора пенсия на българите, сочат последните данни за допълнителното пенсионно осигуряване на Комисията за финансов надзор, цитирани от „Сега". За шест месеца спестяванията за старини на хората, родени след 1959 г., са се увеличили с близо 172 лв.

Средствата във всяка партида са различни, а размерът им се определя от годините на осигуряване и размера на вноските, както и от това как всяко пенсионно дружество инвестира парите ни.

Последните анализи сочат, че кризата, която засегна дружествата и доведе до отрицателна доходност, вече е преодоляна. 6.69% е доходността на универсалните пенсионни фондове за периода от юни 2013 г. до юни 2014 г. Към края на полугодието в деветте универсални пенсионни фонда за задължително пенсионно осигуряване се осигуряват общо 3 368 769 българи. За шестте месеца брутните постъпления от вноски в универсалните фондове са над 432 млн. лв., което е с 66 млн. лв. повече от същия период на миналата година.

Пенсионните дружества обаче печелят неколкократно по-високи суми от такси и удръжки, отколкото от управление на собствените си средства. 60.9 млн. лв. за такси са удържали пенсионните фондове през първите шест месеца на годината, за да управляват добре вноските ни.

Това е с над 11 млн. лв. повече от удържаното през същия период на миналата година. В същото време, управлявайки собствените си средства, фондовете са изкарали едва 4.5 млн. лв. или 13 пъти по-малко. Сумата се получава от разликата между спечеленото от инвестираните осигуровки, управлението на парите за гарантирана минимална доходност и др. и разходите за тези дейности.