Подземни кантари в обхвата на тол системата ще изчисляват в реално време теглото на преминаващите по платените пътища камиони, съобщиха от МРРБ, където се проведе второто заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане на тол системата у нас.

Създават и експертна група с представители от транспортния бранш и Национално тол управление, която да определи обхвата и тарифите на тол системата. Те само ще предложат тарифа за тестовия период от 16 август. Окончателният размер ще бъде приет след анализ с решение на Министерския съвет. 

Част от пътищата в обхвата на ТОЛ системата ще бъдат без такса, успокоява Аврамова

Част от пътищата в обхвата на ТОЛ системата ще бъдат без такса, успокоява Аврамова

Участъците не са в добро състояние

На днешното заседание бяха обсъдени тестовите тарифи, с които от 16 август поне месец ще се изчислява на терен стойността на изминатото разстояние. Превозвачи предлагат тестова тарифа 12-14 ст./км за камиони над 12 т от категория Евро 06.

Позицията на регионалното ведомство е за по-висока реална, не тестова тарифа. По техни изчисления, може да се стигне до 20-23 ст./км за автомобил от категория Евро 06 с тегло над 12 тона и с повече от 3 оси, коментира зам.-министър Нанков.

Камери ще отчитат броя на осите. Те ще бъдат монтирани до 16 август, когато Националното тол управление ще започне техническата експлоатация на тол системата. Досега са изградени 80% от новите и са обновени 23 броя от съществуващите рамки

Отложиха въвеждането на тол системата

Отложиха въвеждането на тол системата

По предложение на ГЕРБ, за да не се внесе сътресение в транспортния бранш с тол системата

Датчици в пътното платно, чийто монтаж вече започна, ще изчисляват натоварването на оста на автомобилите. При претоварване електронната система автоматично ще ги регистрира като нарушители и те ще бъдат санкционирани от контролните органи. Информацията съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. 

До 650 млн. лева от тол такси годишно очаква Аврамова

До 650 млн. лева от тол такси годишно очаква Аврамова

Приходите от е-винетки до края на 2019 г. - не по-малко от 400 млн. лева

Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабджиев смята, че има напредък в диалога и обърна внимание на съхранението и предоставянето на данни, свързани с доставчиците на декларирани данни, коментира Арабаджиев. 

"Стигнахме до извода, че всяка от страните трябва да опита да докаже своята теза след като направи изчисленията със събраните реални данни при тестовете от 16 август. На 12 стотинки считаме, че нашите изчисления ще бъдат точни. Надявам се да убедим министерството в правотата си и да вървим напред", каза още Арабаджиев. 

Около 200 млн. лв. ще струва изработването на тол системата, смята Петър Мутафчиев

Около 200 млн. лв. ще струва изработването на тол системата, смята Петър Мутафчиев

Авторите на системата за тол такса - б.р. нямат данни за транзита през България

От бранша предлагат да има отстъпки за камионите, които оперират повече на българска територия, без значение дали са български или чуждестранни. По думите на Нанков камионите, които имат изминати повече от 10 хил. километра на месец, се предвижда да получат отстъпка от 30%. При изминати над 7500 километра месечно тя да е 20%, а при над 5000 км - 10%.

Според зам.-транспортния министър Ангел Попов в България трябва да бъде изградена нова пътна мрежа.

Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи акцентира, че изграждането и поддръжката на инфраструктурата е скъпа и обърна внимание на нуждата от инвестиции в нея. Тодоров напомни за отсечки, по които преди години са ставали множество катастрофи с жертви. Една от тях е участъка Сливен - Бургас преди довършването на магистрала "Тракия".

На днешната среща в МРРБ участваха заместник-регионалният министър Николай Нанков, заместник-министърът на транспорта Ангел Попов, изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев, председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.