През пет или шест търговски банки ще изплащат гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ), чийто лиценз беше отнет вчера. Това обяви пред БНР председателят на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете Росен Николов. Той увери, че на 4 декември всеки ще може да отиде в посочена от фонда банка и да получи цялата гарантирана от държавата сума - до 196 000 лева.

Николов обърна внимание на това, че депозантите ще трябва да носят лична карта и да попълнят декларация на място в банката. Той разясни и механизма, по който ще бъдат изплащани парите. Критериите, върху които са се спрели към момента, са последната цифра на ЕГН или БУЛСТАТ за фирма. „Т.е. ако вашето ЕГН завършва на цифрата едно, вие трябва да отидете в търговска банка А, примерно, ако завършва на две, трябва да отидете в търговска банка Б", обясни Росен Николов.

Очаква се необходимите пари във Фонда за гарантиране на влоговете да бъдат осигурени със заем от държавата, който след това частично да бъде погасен с нов заем от международни банки. Управителят на фонда увери, че дори и да няма актуализация на бюджета, парите ще бъдат набавени от фискалния резерв.

3,6 млрд. лева са общо гарантираните депозити в КТБ, а на фонда са необходими допълнително 1,7 млрд. лева. След това хазната му ще бъде попълнена с полученото от КТБ и с вноските от банките, посочи още Росен Николов.

„Тъй като ще има един кратък период, в който ние реално ще сме изплатили парите, с които разполагаме, на вложителите на КТБ, предприехме действия заедно с Министерство на финансите и Европейската банка за възстановяване и развитие, която ще ни предостави кредитна линия за следващите години. В случай на застрахователни събития, а именно фалит на банка, да имаме незабавен достъп до тази кредитна линия, така че да може да изпълняваме законовите си правомощия", обясни председателят на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете Росен Николов.